Platforma Interdisciplinară de Medicină Moleculară
Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal

Platforma Interdisciplinară de Medicină Moleculară

​​​Platforma Interdisciplinară de Medicină Moleculară

​​​

Platforma interdisciplinară de medicină moleculară, înființată în anul 2006, are avut drept scop înființarea, susținerea și funcționarea unui dispozitiv de cercetare moleculară modernă, focalizat pe tehnologiile de genomică funcțională larg aplicabile în studiul biologiei fundamentale a genelor, proteinelor, celulelor şi țesuturilor, a interacțiunilor complexe dintre gene, dintre funcțiile fiziologice normale şi anormale şi mediu, relevante pentru înțelegerea proceselor biologice normale şi a modului în care acestea sunt perturbate în anumite boli. Platforma generează resursele necesare pentru identificarea şi caracterizarea genelor umane asociate cu dezvoltarea, boala şi susceptibilitatea la boală. Cunoştințele dobândite au rolul de a stimula dezvoltarea de noi tehnologii, oferind capacitatea de a reține şi aplica descoperirile recente în folosul României, în particular a regiunii sale de nord-est, precum şi posibilitatea integrării în rețeaua de programe de cercetare europene.​

Obiective

  • Orientarea spre genomică funcțională și dezvoltarea unei familii de tehnologii bazate pe manipularea acizilor nucleici ca o resursă de capitalizare a eforturilor de cercetare, învățământ și expertiză clinică, precum și reunirea într-un mediu interactiv ce depăşeşte barierele dintre disciplinele bio-medicale.
  • Dezvoltarea domeniului transdisciplinar al medicinei moleculare într-un mediu medical de înaltă competență, prin amplificarea instrumentației și nivelului de expertiză a capacităților deja existente şi în consecință, crearea de noi oportunități de instruire, generare de resurse umane înalt calificate, integrare în rețelele europene de consorții şi programe de educație şi cercetare.
  • Utilizarea logisticii Platformei pentru dezvoltarea de programe doctorale, postdoctorale şi masterat în domeniul ştiințific și tehnologic al medicinii moleculare și concurarea, cu rată de succes sporită, la sursele de finanțare a programelor de cercetare naționale și internaționale.
  • Dezvoltarea unor programe de imunogenomică şi oncogenetică moleculară care să propună stagii de formare-specializare adresate medicilor, biologilor, biochimiştilor, geneticienilor, şi a unor misiuni didactice și de instruire tehnologică în cooperare cu organizații similare internaționale de cercetare și formare.
  • Dezvoltarea unor programe de epidemiologie moleculară focalizate pe contribuția factorilor de risc genetici şi de mediu, identificați la nivel molecular, la etiologia, distribuția şi prevenția maladiilor la nivel familial şi populațional.
  • Stabilirea prin modele specifice de predicție epidemiologică a riscurilor de dezvoltare a unor boli multifactoriale, la nivelul unor comunități sau la nivel individual, precum şi aplicarea unor programe matematice de modelare a unor strategii în conformitate cu rezultatele studiilor de analiza deciziei inițiate pentru fiecare situație cercetată.
  • Crearea bazei de strânsă cooperare între pacienți, medici şi cercetători și legătură cu mediul economic în perspectiva creării unui climat propice de atragere a specialiştilor români sau/şi străini, de creare de locuri de muncă şi prevenire a emigrației tinerilor licențiați.
Persoană de contact
Prof. univ. dr. Petru CIANGA
Email: [email protected]
Adresa: str. Universității nr.16, Iași, cod 700115, ROMÂNIA
Vizibilitate:  https://eeris.eu/ERIF-2000-000B-0118 / https://www.spitalspiridon.ro/index.php/cercetare/platforma-comuna-de-cercetare

Echipa de cercetare
  • Prof. Univ. Dr. Cianga Petru - Coordonator
  • Conf. Univ. Dr. Cianga Corina
  • Conf. Univ. Dr. Negură Lucian
  • Șef Lucrări Dr. Zugun Florin
  • Asist. Univ. Dr. Constantinescu Daniela
  • Asist. Univ. Drd. Pavel-Tanasa Mariana​

Servicii

  • Asigură facilitățile de cercetare pentru membrii comunității academice din universitate (cadre didactice, doctoranzi, masteranzi, studenți etc.) în domeniul medicinii moleculare moderne, focalizat pe tehnologiile de genomică funcțională larg aplicabile în studiul biologiei fundamentale a genelor, proteinelor, celulelor şi țesuturilor, a interacțiunilor complexe dintre gene, dintre funcțiile fiziologice normale și anormale și mediu, relevante pentru înțelegerea proceselor biologice normale și a modului în care acestea sunt perturbate în anumite boli.
Activitate

Proiecte cu finanțare națională
  • PN-III-P1-1.1-PD-2019-0733: The role of autophagy in coordinating the KIR-dependent NK homeostasis and its implications in hematologic malignancies (KIRPhagy). Director de proiect: asist. univ. dr. Pavel-Tanasă Mariana, perioada: 01.09.2020-31.08.2022, buget: 246950 lei
  • PN-III-P1-1.1-PD-2016-1291: Proprietatile mecanice de rigiditate si plasticitate ale tesuturilor in contextul terapiei cancerului prin hipertermie cu fluid magnetic. Director de proiect: asist. univ. dr. Pavel-Tanasă Mariana, perioada: 22.05.2018-14.07.2020, buget: 300000 lei