Mesaj Rector - Grup de suport psihologic
Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal

Mesaj Rector - Grup de suport psihologic

Mesaj Rector - Grup de suport psihologic​

Dragi colegi, cadre didactice și studenți,

Au trecut deja 10 zile de când ne desfășurăm activitatea didactică online, prin intermediul platformei educaționale interactive Microsoft Teams. Pasul nu a fost ușor, dar am demonstrat că suntem solidari în efortul colectiv de a trece granița într-un teritoriu necunoscut, un test pe care întreaga comunitate a Universității noastre l-a trecut cu brio! Vă mulțumesc tuturor!

Cuvântul cheie al acestei perioade este împreună. Cu toții am înțeles că este momentul să ne reinventăm, să depășim obstacolele cu mult curaj și să nu ne lăsăm copleșiți de gândurile negre. Nu vă lăsați influențați de exagerări mediatice și nu vă lăsați pradă angoasei. Când simțiți nevoia să căutați sprijin și suport, când doriți să vă răspundeți la anumite întrebări ori atunci când vă este teamă sau sunteți îngrijorați de evoluția situației actuale, cea mai bună soluție este să vorbiți cu un specialist care vă poate ajuta să treceți mai ușor peste această perioadă. În acest sens, am creat un Grup de suport psihologic pentru comunitatea UMF Iași, o platformă virtuală unde vă puteți programa cu ușurință și puteți discuta despre problemele cu care vă confruntați. Vă asigur că în cadrul acestui demers vor fi respectate toate condițiile de confidențialitate și anonimitate ale datelor dumneavoastră.

Un alt anunț pe care vreau să îl fac este că, în cel mai scurt timp, Universitatea noastră va începe testarea probelor în vederea detectării noului coronavirus, în laboratorul de biologie moleculară special amenajat din cadrul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală CEMEX, unde avem două aparate de tip Real-Time PCR. Am achiziţionat un extractor automat de acizi nucleici virali prin intermediul căruia vom asigura acuratețea detecției dar și eficiența prelucrării probelor și am lansat o procedură de licitaţie pentru achiziţionarea a 20.000 de teste Real-Time PCR și kituri de extracție ADN / ARN. Suma totală estimată pentru aceste achiziții, precum și pentru consumabilele si echipamentele de protecție necesare este de peste 1.000.000 de lei. Datorită cererii foarte mari de pe piața internațională și a demersurilor laborioase de autorizare, acest proces durează de mai bine de trei săptămâni. Această perioadă ne-a dat însă răgazul să organizăm fluxurile și funcționarea laboratorului la standard BSL3, ceea ce asigură în primul rând protecția optimă a personalului implicat dar și calitatea diagnosticelor noastre. După cum știți, testarea extinsă de precizie înaltă (Real-Time PCR) este cea mai indicată măsură pentru a limita răspândirea infecției cu SARS CoV-2. Protocolul cu Spitalul de Boli Infecţioase este deja semnat şi sperăm ca, în câteva zile, echipa noastră de cercetători să înceapă testările.

Știu că așteptați un răspuns, dar nu se poate spune în acest moment care va fi calendarul academic în următoarele luni și nici cât va dura incertitudinea. Ministerul Educației lucrează la mai multe scenarii și știm cu siguranță că niciunul dintre aceste scenarii nu include înghețarea anului.

În privința concursurilor didactice programate pentru această primăvară, facem toate eforturile ca acestea să se desfășoare conform programului, în condițiile în care acestea se pot defășura online.

După cum vă spuneam la începutul mesajului, cuvântul cheie al acestei perioade este împreună. Trebuie să acţionăm împreună, ca un tot unitar, pentru a reuşi.

Vă mulţumesc şi vă doresc succes în tot ce faceți!​

Prof. Dr. Viorel Scripcariu
Rector

​​