Mesaj Rector - inceputul anului universitar 2020-2021
Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal

Mesaj Rector - inceputul anului universitar 2020-2021

​​​​Mesaj Rector - inceputul anului universitar 2020-2021


Dragi colegi, cadre didactice,
Dragi colegi, studenţi români şi de pretutindeni,
Dragi colegi, personal administrativ,

M-am gândit mult la ce cuvinte de bun venit să vă adresez la începutul acestui an universitar. Cum aș putea să pun în cuvinte potrivite recunoștința pe care o simt pentru forța voastră de până acum? Cum aș putea să vă mulțumesc pentru entuziasmul de a descoperi resursele pe care le veți folosi în viitor? Ce se poate spune într-un moment ca acesta în așa fel încât această deschidere de an universitar atipică, fără să fim împreună în Aulă, să fie motivantă?

În urmă cu o săptămână, am sărbătorit Promoția 2020 a Universității noastre tot într-un mod atipic. Deși pandemia ne-a restricționat în organizarea evenimentului și am renunțat la o parte dintre tradițiile noastre, momentul Jurământului lui Hipocrate a fost înălțător și plin de speranță. Sunt mândru de cei 1700 de absolvenți ai ​Universității! Sunt mândru nu doar pentru că au ajuns la capătul unei grele dar și frumoase călătorii academice, ci și pentru că au trecut, alături de noi, printr-un an universitar complicat și pentru că s-au adaptat atât de bine provocărilor pe care situația ep​idemiologică le-a cerut. Absolvenților le-a fost greu să nu fie alături de prieteni și de familie în momentul festiv, dar ne-am asigurat că părinții se pot bucura de reușita copiilor lor vizionând, live, transmisia întregii ceremonii.

Ieri am încheiat încă un eveniment tradițional al Universității - Orientation Days, programul de inducție al studenților din primul an. Și acest eveniment s-a desfășurat atipic. Din cauza situației epidemiologice, nu a fost posibilă organizarea tururilor ghidate în Universitate și în oraș, ca în anii trecuți. Însă le-am pregătit o surpriză bobocilor: aceștia au putut vizita Universitatea virtual, prin intermediul unor filme de prezentare ale celor patru facultăți, făcute special pentru ei. Colegii din anii mai mari i-au întâmpinat cu halate și sfaturi despre studenție. Le urez bobocilor „bun venit"! Suntem aici pentru ei, pentru a-i ajuta și ghida în următorii ani!

Cele două evenimente recente au arătat că avem capacitatea de a ne organiza în așa fel încât să punem siguranța comunității noastre deasupra dorinței noastre de a fi fizic împreună. Cred că măsurile de izolare ne-au ajutat să apreciem comunitatea în moduri noi. Fiecare își dorește să ne întoarcem la o viață normală, care ne permite să ne salutăm fără teamă și să petrecem mai mult timp împreună. Mi-aș dori să știu cât va mai dura această stare. Dar, ceea ce știu este că toți membrii comunității noastre academice vor face tot ce este necesar pentru ca munca noastră să se desfășoare în condiții de maximă siguranță.

Deși COVID-19 continuă să fie o sursă de îngrijorare la nivel național și la nivel mondial, suntem pregătiți să deschidem noul an universitar. Continuăm să fim ghidați de principiile pe care vi le-am împărtășit prin mesajele trimise pe parcursul lunilor trecute și avem în atenție în permanență sănătatea și siguranța studenților, a profesorilor și a personalului administrativ.

La fel ca multe alte aspecte ale vieții noastre în prezent, acest an universitar va fi diferit. Nu va fi momentul de revedere cu care suntem obișnuiți, nu ne vom putea îmbrățișa sau strânge mâna de „bun venit" sau „mă bucur să vă revăd". Nu vom putea să ne adunăm în număr mare în toate spațiile noastre preferate. În tot ceea ce facem, va trebui să fim atenți la distanța fizică și va trebui să purtăm măști. Dar, în comparație cu pierderea unui an de oportunitate de a avansa în misiunea noastră de educație și cercetare, găsirea unei modalități de a continua în acest mediu este doar o parte din ceea ce definește Universitatea noastră și comunitatea sa. În calitate de lider al acestei comunități, am făcut și voi face ceea ce trebuie pentru a ajuta la atenuarea răspândirii COVID-19. Această responsabilitate aș vrea să se extindă la noi toți, studenți, profesori și personal administrativ. Trebuie să recunoaștem că lumea s-a schimbat și să ne schimbăm odată cu ea.

Vreau să revin aici asupra unei idei: învăţământul universitar medical se diferenţiază de alte tipuri de învăţământ superior. Una dintre cele mai importante ar fi că specificul meseriei noastre nu permite să faci toată educația la distanță: activitatea de pregătire în domeniul medical, farmaceutic sau în domeniul bioingineriei medicale nu se potrivește cu un învățământ exclusiv online. Pentru că dacă activitatea didactică s-ar desfășura numai prin programe pe calculator nu-ți mai poți dezvolta simțul clinic, gândirea practică, formularea unui diagnostic, raționamentul pentru a ajunge la un diagnostic, formularea unor principii terapeutice, lucrurile acestea nu pot fi făcute folosind numai calculatorul.

Anul academic 2020-2021 va fi un an diferit și va solicita flexibilitate din partea noastră ca răspuns la situația în continuă schimbare. Pe fundalul pandemiei, am adoptat un plan de măsuri pentru desfășurarea activităților didactice care să ne ajute să ne menținem în siguranță. Pe toată perioada existenței riscului de infecție cu virusul SARS-CoV2, activitățile didactice se vor desfășura, în spațiile Universității și în cele disponibile în spitalele clinice cu care Universitatea are contract de colaborare, într-un sistem hibrid, combinând activitățile desfășurate online cu cele onsite. În acest sens, am adoptat o serie de măsuri generale care să nu afecteze calitatea activității didactice dar să ofere un grad ridicat de siguranță studenților și cadrelor didactice. Vă rog să studiați acest material pe site-ul Universității.

Dar dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază, care în esență se rezumă la purtarea corectă a măștii de protecție, păstrarea distanței, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor și dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul infectării este redus la minimum. Protejați-vă pentru a-i proteja pe ceilalți!

Începem astăzi un an universitar diferit de oricare altul. Ceea ce facem este important, dar modul în care o facem va conta și mai mult. ​

Prof. dr. Viorel Scripcariu
Rector