[column 12 padding-top="5" padding-right="5" padding-bottom="5" padding-left="5"]
[accordions left title-color="primary" icon-close="ion-close" icon-open="info-circle"]
[accordion title="M%C4%83suri%20de%20prevenire%20a%20transmiterii%20COVID-19%20la%20Concursul%20de%20Admitere"]Toate persoanele implicate în buna desfășurare a concursului de admitere – sesiunea iulie 2020, candidați, membrii comisiilor de admitere și personal administrativ de suport, vor respecta următoarele reguli generale: vor prezenta
Declarația pe propria răspundere (formularul de pe site-ul UMF Iași, de la secţiunea „Metodologia de admitere pentru anul 2020”), vor respecta distanțarea fizică, vor purta mască, vor utiliza antisepticul de mâini pus la dispoziție și vor aplica indicațiile prevăzute în Medologia de admitere – iulie 2020, formulate conform prevederilor legale în vigoare, menită să prevină răspândirea bolilor transmisibile, inclusiv a COVID-19.
În conformitate cu Ordinul 4267 din 18.05.2020 şi Ordinul 874 din 22.05.2020, la intrarea în clădire, candidaţii vor fi preluaţi de către personalul Universităţii în vederea realizării triajului epidemiologic care constă în măsoararea temperaturii cu termometru non - contact, se realizează evaluarea semnelor şi simtomelor specifice infecţiei SARS – COV – 2 şi verificarea declaraţiei pe proprie răspundere cu privire la condiţiile epidemiologice în relaţie cu starea de sănătate.
Instrucțiuni pentru candidați:
- Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iaşi va pune la dispoziţie candidaţilor: măşti, calculatoare de birou și markere (care în prealabil vor fi dezinfectate);
- candidaţilor li se asigură condiţia de distanţare fizică prin respectarea normelor de distanţare/spaţiere la 1,5- 2,0 m între aceştia;
- candidaţii au voie în sala de examen cu o sticlă cu apă, dar fără etichetă;
- în cazul persoanelor cu nevoi speciale, aceştia vor avea voie să fie însoţiţi, însă respectând regulile care se impun; candidații cu nevoi speciale vor anunța comisia de admitere, despre necesitatea de a fi sprijiniți, pentru a se găsi cea mai bună soluție pentru ei (condiții speciale în sală, acces la săli de la parter, etc.);
- la intrarea, respectiv la ieșirea din sălile de examen a candidaților, aceștia nu au voie să fie însoțiți, cu excepția persoanelor cu nevoi speciale (care vor urma instrucțiunile primite de la organizatori);
- după predarea tezei, candidatul părăseşte zona locaţiei, iar rezultatele vor fi afişate online, lucrările fiind corectate doar în Centrele de scanare special amenajate (tezele nu vor mai fi scanate în sala de examen).
Instrucțiuni pentru membrii comisiilor și personalul implicat în buna desfășurare a Concursului de admitere – sesiunea iulie 2020:
- membrii tuturor comisiilor și personalul nominalizat pentru a asigura suportul acestora au obligaţia de a avea asupra lor
Declaraţia pe proprie răspundere şi de a respecta distanţa fizică impusă (respectiv minim 1,5 m – 2,0 m);
- vor folosi masca și soluțiile de decontaminare a mâinilor, puse la dispozție de către Universitate;
- vor respecta instrucțiunile aduse la cunoștință cu ocazia instruirilor (care se vor desfășura on-line, pe baza unui program anunțat din timp de către comsia centrală)
Instrucțiuni pentru aparținători:
- aparținătorii candidaților nu au voie în apropierea locațiilor în care vor fi repartizați candidații pe toată durata desfășurării concursului.
Pregătirea sălilor de concurs: asigurăm candidații că UMF ”Grigore T. Popa” din Iași va depune toate eforturile pentru a asigura condiții optime de desfășurare a probei de concurs din data de 26 iulie 2020, respectiv:
Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iaşi va pune la dispoziţie candidaţilor: calculatoare de birou și markere (care în prealabil vor fi dezinfectate);
- UMF Iași va pune la dispoziție candidaților, membrilor comisiilor de admitere și personalului administrativ de suport, măști și soluții antiseptice pentru decontaminarea mâinilor (la intrarea în săli și ori de câte ori va fi nevoie);
- la intrarea în clădire vor exista saci speciali ( de culoare galbenă) în care vor fi colectate măştile utilizate ;
- locaţiile în care se va desfăşura testarea, vor fi amfiteatrele sau sălile de curs/LP ale Universităţii și a celorlalte universități care vor accepta desfășurarea examenului în spațiile lor;
- așezarea studenţilor se va face cu păstrarea distanţei impuse (respectiv minim 1,5 m – 2,0 m): pentru aceasta se marchează fiecare loc, lipindu-se poza candidatului pe banca, anterior decontaminată;
- în săli şi amfiteatre este interzisă deschiderea aerului condiţionat, în cazul în care va fi foarte cald în acea perioada, va fi deschisă o fereastră și uşa de la intrare (fără a crea disconfort candidaților);
- cu o zi înainte de pregatirea sălilor pentru examenul de admitere se efectuează curaţenie generală, se dezinfectează tot mobilierul din săli, ferestrele şi uşile se dezinfectează cu soluţie pulverizatoare biocidă, iar pardoselile se dezinfectează cu clor sau tablete de cloramină;
- la fiecare intrare a sălilor de concurs va exista un recipient cu soluție antiseptică pentru mâini, iar la intrarea principală a clădirii pe unde va avea loc accesul candidaților, va exista un covor impregnat cu soluţie dezinfectantă pe bază de clor;
- băile vor fi dotate cu hârtie igienică şi săpun, iar toaletele vor fi dezinfectate cu clor.
Măsuri de prevenire a transmiterii COVID-19[/accordion]
[accordion title="Recomand%C4%83ri%20pentru%20studen%C8%9Bi%20(rom%C3%A2n%C4%83)"]
PANDEMIA COVID-19
RECOMANDĂRI PENTRU STUDENŢISimptome:Infecţia cu SARS-COV-2 se manifestă cu: febră, tuse seacă, fatigabilitate, respiraţie dificilă, iritaţie faringiană, cefalee, mialgii, frisoane, greață/vărsături, congestie nazală. Transmiterea se realizează prin contact direct cu bolnavii sau contaminarea cu secreţii respiratorii ale acestora cât şi prin contactul cu suprafeţele contaminate. Pot fi contagioase persoanele bolnave cu manifestări respiratorii dar şi persoanele în incubaţie care încă nu prezintă simptome. Durata de contagiozitate este în medie de 12 zile iar rezistenţa virusului în mediu şi pe suprafeţele contaminate este de 5-9 zile. În cazul în care apar simptomele menţionate mai sus, anunţați telefonic medicul de familie sau medicul universităţii (
https://www.umfiasi.ro/ro/academic/Pagini/Servicii-medicale.aspx ). Nu vă deplasați la cabinetele medicale sau spital decât în situaţia în care manifestările bolii sunt importante ca intensitate.
RECOMANDĂRI CARE TREBUIE RESPECTATE !
- Protejaţi-vă şi evitaţi contactul direct cu persoane bolnave sau persoane care vin din zone de risc epidemiologic naţionale şi internaţionale!
- Evitaţi zonele aglomerate unde sunteţi expuşi la contact direct şi/sau în interacţiune cu un număr mare de persoane (adunări publice, zone de trafic intens, zone de recreere, mall-uri, localuri/retaurante etc)!
- Limitaţi la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă. Evitaţi gesturi ca: strângerea mâinilor, îmbrăţişări, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile!
- Pentru studenţii cazaţi în cămine: evitaţi reuniunile, deplasările individuale sau în grup în alte cămine dacă prezentaţi simptome sau aţi venit în contact cu o persoană cu manifestări respiratorii sau suspectat de COVID-19!
- Adoptaţi o atitudine responsabilă privind cunoaşterea unor cazuri suspecte izolate în cămin şi asiguraţi-vă că acestea au informat medicul sau DSP (dspiasi.ro), respectând toate măsurile de precauţie pentru evitarea transmiterii virusului SARS-COV-2, virusul gripal sau alt virus cu transmitere respiratorie şi prin contact!
- Evitaţi contactul cu suprafeţe care sunt atinse frecvent de alte personae (balustrade, clanţe, mânere, butoane lift de acces. În cazul în care sunteţi nevoiţi să le atingeţi, protejaţi-vă folosind şerveţele de unică folosinţă!
- Păstraţi o distanţă semnificativă de minimum 1,5 - 2m faţă de celelalte persoane pe care le întâlniţi. În mijloacele de transport în comun nu staţi faţă în faţă cu alte persoane!
- După folosirea transportului în comun, asiguraţi-vă că v-aţi igienizat mâinile (spălare cu apă şi săpun/folosiţi soluţii dezinfectante alcoolice) înainte de a vă atinge faţa, nasul sau gura!
- Folosiţi pe cât posibil rute sau modalităţi alternative de transport (mersul pe jos, biciclete) pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. Folosiţi intervale orare cu nivel scăzut de trafic!
- Evitaţi deplasările în ţările care se confruntă cu un număr mare de cazuri!
- Limitaţi folosirea bancnotelor şi a monedelor, faceţi plăți cu cardul/telefonul/on-line!
-
Continuaţi activitatea de pregătire de la domiciliu folosind platforma e-Learning a Universităţii!
-
Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă personală recomandate de autorităţi pentru a vă proteja şi a proteja pe cei din anturaj!
-
Folosiţi masca de protecţie numai dacă aveţi simptome pentru a-i proteja pe cei din jur.! Masca de protecţie trebuie să acopere complet nasul şi gura persoanei care o poartă!
- Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun, miunimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafaţă potenţial contaminată. Folosiţi prosoape de hârtie pentru a vă şterge pe mâini!
- Nu vă atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate!
- Dacă strănutaţi sau tuşiţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu şerveţel de unică folosinţă pe care să-l aruncaţi imediat la coşul de gunoi!
- Dezinfectaţi frecvent cu biocide pe bază de alcool sau clor pentru suprafeţele cu care intraţi în contact!
- Aerisiţi de mai multe ori pe zi încăperile în care vă desfăşuraţi activităţile!
- Nu luaţi medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripţia medicului!
- Nu beţi lichide din aceeaşi sticlă/pahar cu alte persoane şi nu folosiţi aceleaşi tacâmuri!
- Nu intraţi în contact direct cu persoane aflate în autoizolare la domiciliu indiferent dacă prezintă sau nu simptome de boală!
- Manifestaţi o atitudine preventivă faţă de orice caz întrucât răspândirea virusului este posibilă şi din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice!
-
Dacă sunteţi în autoizolare la domiciliu, respectaţi cu stricteţe recomandările autorităţilor, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul de izolare pe perioada celor 14 zile, NU primiţi vizitatori, NU intraţi în contact apropiat cu eventuale persoane care vă furnizează alimente sau alte produse!
PROTEJAŢI-VĂ ŞI PROTEJAŢI ŞI PE CEI DIN JURUL DVS. ![/accordion]
[accordion title="Instructions%20for%20students%20(english)"]
COVID-19
INSTRUCTIONS FOR STUDENTS The SARS-COV-2 symptoms are: fever, dry cough, fatigue, difficult breathing, sore throat, headache, myalgia, chills, nausea / vomiting, nasal congestion. It can spread when an infected person sneezes, coughs or comes into direct contact with someone infected. You can also contract SARS-COV-2 by touching a surface contaminated with respiratory droplets from an infected person and then touching your eyes, mouth, or nose. The spread of the virus is possible also from people who do not show specific symptoms, during the incubation period. The contagious period is on average 12 days and the persistence of the virus in the environment and on the contaminated surfaces is 5 to 9 days.
If you experience the above mentioned symptoms, call your family doctor or the university doctor (
https://www.umfiasi.ro/ro/academic/Pagini/Servicii-medicale.aspx ). We strongly advise you not to go directly to hospitals, clinics or private practices. Seek direct medical attention only if your illness is worsening.
Steps to help prevent the spread of COVID-19:
- Avoid direct contact with sick people or persons coming from epidemiological risk areas/countries.
- Avoid crowded areas where you are exposed to direct contact and / or interact with a large number of people (public meetings, high traffic areas, recreation areas, malls, bars / restaurants, etc.).
- Avoid direct contact with others, other than those in your close family. Avoid gestures like: shaking hands, hugs, kissing cheeks or hands, touching faces
- For students in on-campus housing: Avoid meetings, individual or group trips to other dormitories if you experience symptoms or have come in contact with a person suspected of COVID-19.
- We urge you to behave responsibly towards the detection of suspected cases in the dormitories and make sure the authorities or the public health authority (DSP - www. dspiasi.ro) have been informed. Please take the appropriate measures to avoid transmission of the SARS-COV-2 virus.
- Avoid contact with surfaces that are commonly touched by other people (handrails, handles, elevator access buttons etc.). If necessary, protect yourself with disposable napkins.
- Keep a distance of at least 1.5 - 2m from other people you meet. If you use means of public transport, do not stand face to face with other people.
- After using public transportation, make sure you wash your hands (with soap and water and/or using alcoholic disinfectant solutions) before touching your face, nose or mouth.
- Use as many routes or alternative modes of transportation (walking, bicycles) as possible to avoid crowded public areas. Use low traffic time slots.
- International travel in epidemiologic risk countries is strongly discouraged.
- Avoid the use of banknotes and coins. We strongly recommend payments by card / phone / online.
- Continue using the University's e-Learning platform.
- Follow the personal hygiene instructions recommended by the authorities to protect yourself and those around you.
- Use the protective mask only if you show symptoms in order to protect those around you. The protective mask must completely cover the nose and mouth of the person wearing it.
- Wash your hands with soap and water for at least 20 seconds, after any contact with a potentially contaminated surface. Use paper towels to wipe your hands.
- Avoid touching your eyes, nose or mouth before washing your hands.
- If sneezing or coughing, cover your mouth and nose with disposable wipes and immediately dispose of it in the trash.
- Use alcohol or chlorine-based biocides for surfaces you come into contact with.
- Ventilate your rooms several times a day.
- Do not take antiviral or antibiotic medicines without a doctor's prescription.
- Do not drink from the same glass with other people and do not use the same cutlery.
- Do not come into direct contact with people in self-isolation at home, whether or not they experience symptoms.
- We strongly urge extreme caution and judgment towards any case taking into account that the spread of the virus is possible also from people who do not show specific symptoms.
- If you are in self-isolation at home, strictly follow the recommendations of the authorities. DO NOT leave in any form the isolation home during the 14 days. DO NOT receive visitors. DO NOT come in close contact with any persons who provide you with food or other products.
PROTECT YOURSELVES AND OTHERS[/accordion]
[accordion title="Recommandations%20pour%20les%20%C3%A9tudiants%20(fran%C3%A7ais)"]
LA PANDÉMIE COVID-19
RECOMMANDATIONS POUR LES ÉTUDIANTSSymptômes:L'infection par le SRAS-VOC-2 se manifeste avec: fièvre, toux sèche, fatigue, respiration difficile, irritation pharyngienne, maux de tête, myalgies, frissons, nausées / vomissements, congestion nasale. La transmission se fait par contact direct avec les patients ou la contamination avec leurs sécrétions respiratoires ainsi que par le contact avec les surfaces contaminées. Les personnes malades présentant des manifestations respiratoires mais également celles en incubation, qui ne présentent encore aucun symptôme, peuvent être contagieuses. La durée de contagiosité est en moyenne de 12 jours et la résistance du virus dans l'environnement et sur les surfaces contaminées est de 5 - 9 jours.
Si les symptômes ci-dessus apparaissent, appelez le médecin de famille ou annoncez le médecin de l’Université (
https://www.umfiasi.ro/ro/academic/Pagini/Servicii-medicale.aspx). Ne vous rendez pas aux cabinets médicaux ou à l'hôpital sauf si les manifestations de la maladie ont une importante intensité.
RECOMMANDATIONS A RESPECTER!
- Protégez-vous et évitez tout contact direct avec des personnes malades ou provenant de zones avec risque épidémiologique nationales et internationales!
- Évitez les zones surpeuplées où vous êtes exposé à un contact direct et / ou en interaction avec un grand nombre de personnes (réunions publiques, zones à fort trafic, zones de loisirs, centres commerciaux, bars / restaurants, etc.)!
- Limitez au maximum tout contact direct avec d'autres personnes, autres que celles de la famille restreinte. Évitez les gestes comme: serrer la main, embrassements, a baiser les joues ou les mains, toucher les visages avec les mains!
- Pour les étudiants séjournant dans des dortoirs: évitez les réunions, les voyages individuels ou en groupe vers d'autres dortoirs si vous avez des symptômes ou si vous avez été en contact avec une personne présentant des manifestations respiratoires ou suspectée de COVID-19!
- Adoptez une attitude responsable concernant la détection des cas suspects isolés à la maison d’étudiants et assurez-vous qu'ils ont informé le médecin ou le DSP (dspiasi.ro), en respectant toutes les précautions pour éviter la transmission du SRAS-COV-2, du virus de la grippe ou d'un autre virus avec transmission respiratoire et par contact!
- Évitez tout contact avec des surfaces couramment touchées par d'autres personnes (poignées, mains- courantes, boutons d'accès à l'ascenseur.) Si vous devez les toucher, protégez-vous avec des serviettes jetables!
- Gardez une distance significative d'au moins 1,5 - 2 m des autres personnes que vous rencontrez. Dans les moyens de transports en commun ne restez pas face à face avec d'autres personnes!
- Après avoir utilisé les transports en commun, assurez-vous d’avoir lavé les mains (lavage à l'eau et au savon / utilisation de solutions désinfectantes alcoolisées) avant de vous toucher le visage, le nez ou la bouche!
- Utilisez autant que possible des itinéraires ou des modes de transport alternatifs (marche, vélos) pour éviter les zones surpeuplées de trafic humain. Utilisez des intervalles horaires avec un niveau réduit de trafique !
- Évitez de voyager dans les pays avec un grand nombre de cas!
- Limitez l'utilisation des billets et des pièces, payez par carte / téléphone / en ligne!
-
Continuez vos devoirs en utilisant la plate-forme e-Learning de l'Université!
- Suivez strictement les règles d'hygiène personnelle recommandées par les autorités pour vous protéger et protéger votre entourage!
- Utilisez le masque de protection seulement si vous avez des symptômes pour protéger ceux qui vous entourent! Le masque de protection doit couvrir complètement le nez et la bouche de la personne qui le porte !
- Lavez-vous les mains à l'eau et au savon, au moins 20 secondes, après tout contact avec une surface potentiellement contaminée. Utilisez des serviettes en papier pour vous essuyer les mains!
- Ne touchez pas vos yeux, votre nez ou votre bouche avec des mains qui n’ont pas été lavées!
- Si vous éternuez ou toussez, couvrez-vous la bouche et le nez avec des lingettes jetables et jetez-les immédiatement à la poubelle!
- Désinfectez fréquemment avec des biocides à base d'alcool ou de chlore les surfaces avec lesquelles vous entrez en contact!
- Aérez les pièces où vous faites vos activités plusieurs fois par jour!
- Ne prenez pas de médicaments antiviraux ou antibiotiques sans la prescription de médecin!
- Ne buvez pas de liquides du même verre / gobelet avec d'autres personnes et n'utilisez pas les mêmes couverts!
- N’entrez pas en contact direct avec des personnes en situation d'isolement à la maison, qu'elles présentent ou non des symptômes de maladie!
- Manifestez une attitude préventive vis-à-vis de tous les cas car la propagation du virus est également possible chez les personnes qui ne présentent pas de symptômes spécifiques!
- Si vous êtes en auto-isolement à la maison, respectez strictement les recommandations des autorités, NE QUITTEZ PAS sous quelque forme la maison d'isolement pendant les 14 jours, NE RECEVEZ PAS de visiteurs, N'ENTREZ PAS en contact étroit avec des personnes qui vous fournissent de la nourriture ou d'autres produits.
PROTÉGEZ-VOUS ET PROTÉGEZ AUSSI CEUX QUI SONT AUTOUR DE VOUS ![/accordion]
[accordion title="Recomand%C4%83ri%20pentru%20cadrele%20didactice"]
PANDEMIA COVID-19
RECOMANDĂRI PENTRU CADRELE DIDACTICE Infecţia cu SARS-COV-2 se manifestă cu: febră, tuse seacă, fatigabilitate, respiraţie dificilă, iritaţie faringiană, cefalee, mialgii, frisoane, greață/vărsături, congestie nazală. Transmiterea se realizează prin contact direct cu bolnavii sau contaminarea cu secreţii respiratorii şi prin contactul cu suprafeţele contaminate. Pot fi contagioase persoanele bolnave cu manifestări respiratorii ale acestora cât şi persoanele în incubaţie care încă nu prezintă simptome. Durata de contagiozitate este în medie de 12 zile iar rezistenţa virusului în mediu şi pe suprafeţele contaminate este de 5-9 zile. În cazul în care apar simptomele menţionate mai sus, anunţați telefonic medicul de familie sau medicul universităţii (
https://www.umfiasi.ro/ro/academic/Pagini/Servicii-medicale.aspx ). Nu vă deplasați la cabinetele medicale sau spital decât în situaţia în care manifestările bolii sunt importante ca intensitate.
RECOMANDĂRI CARE TREBUIE RESPECTATE !
- Protejaţi-vă şi evitaţi contactul direct cu persoane bolnave sau persoane care vin din zone de risc epidemiologic naţionale şi internaţionale, în limita obligaţiilor dvs. specifice profesionale!
- Respectaţi cu stricteţe recomandările autorităţilor naţionale şi locale şi aplicaţi toate măsurile recomandate la nivelul universităţii şi spitalului/unităţii medicale în care lucraţi!
- Nu participaţi la activităţi didactice dacă prezentaţi manifestări acute respiratorii sau aţi venit în contact cu bolnavi aflaţi în carantină sau izolaţi la domiciliu şi ar fi suspecţi/confirmaţi cu COVID-19!
- După activitatea didactică sau cea medicală profesională asiguraţi-vă că v-aţi decontaminat corect mâinile!
- Interziceţi participarea la activităţile didactice,
momentan doar parţial întrerupte, a studenţilor care prezintă simptome respiratorii şi îndrumaţi-i pe aceștia să se izoleze la domiciliu şi să anunţe medicul de familie/medicul universităţii!
- Evitaţi zonele aglomerate unde sunteţi expuşi la contact direct şi/sau interacţiune cu un număr mare de persoane (adunări publice, zone de trafic intens, zone de recreere, mall-uri, localuri/retaurante etc) !
- Evitaţi gesturi ca: strângerea mâinilor, îmbrăţişări, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile!
- Evitaţi contactul cu suprafeţe care sunt atinse frecvent de alte persoane (balustrade, clanţe, mânere, butoane lift de acces). În cazul în care sunteţi nevoiţi să le atingeţi, protejaţi-vă folosind şerveţele de unică folosinţă!
- Păstraţi o distanţă semnificativă de minimum 1,5-2 m faţă de celelalte persoane pe care le întâlniţi. În mijloacele de transport în comun nu staţi faţă în faţă cu alte persoane!
- După folosirea transportului în comun, asiguraţi-vă că v-aţi igienizat mâinile (spălare cu apă şi săpun/soluţii dezinfectante alcoolice) înainte de a vă atinge faţa, nasul sau gura!
- Folosiţi pe cât posibil rute sau modalităţi alternative de transport (mersul pe jos, biciclete) pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. Folosiţi intervalele orare cu nivel scăzut de trafic!
- Evitaţi deplasările în ţările care se confruntă cu un număr mare de cazuri!
- Limitaţi folosirea bancnotelor şi a monedelor, faceţi plăți cu cardul/telefonul/on-line
- Continuaţi activitatea didactică de acasă/din exteriorul universităţii folosind platforma e-Learning a Universităţii!
- Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă personală recomandate de autorităţi pentru a vă proteja şi a proteja pe cei din anturaj !
- Folosiţi masca de protecţie numai dacă aveţi simptome, pentru a-i proteja pe cei din jur, sau dacă veniţi în contact cu pacienţii. Masca de protecţie trebuie să acopere complet nasul şi gura persoanei care o poartă !
- Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun, minimum 20 secunde după orice contact cu o suprafaţă potenţial contaminată. Folosiţi prosoape de hârtie pentru a vă şterge pe mâini!
- Nu vă atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate!
- Dacă strănutaţi sau tuşiţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu şerveţel de unică folosinţă pe care să-l aruncaţi imediat la coşul de gunoi!
- Dezinfectaţi frecvent cu biocid pe bază de alcool sau clor pentru suprafeţele cu care intraţi în contact!
- Aerisiţi de mai multe ori pe zi încăperile în care vă desfăşuraţi activităţile!
- Nu luaţi medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripţia medicului specialist de boli infecţioase !
- Nu beţi lichide din aceeaşi sticlă/pahar cu alte persoane şi nu folosiţi aceleaşi tacâmuri!
- Nu intraţi în contact direct cu persoane aflate în autoizolare la domiciliu indiferent dacă prezintă sau nu simptome de boală!
- Manifestaţi o atitudine preventivă faţă de orice caz întrucât răspândirea virusului este posibilă şi din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice !
-
Dacă sunteţi în autoizolare la domiciliu, respectaţi cu stricteţe recomandările autorităţilor, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul de izolare pe perioada celor 14 zile, NU primiţi vizitatori, NU intraţi în contact apropiat cu eventuale persoane care vă furnizează alimente sau alte produse !
PROTEJAŢI-VĂ ŞI PROTEJAŢI ŞI PE CEI DIN JURUL DVS. ![/accordion]
[accordion title="Recomand%C4%83ri%20pentru%20personalul%20administrativ"]
PANDEMIA COVID-19
RECOMANDĂRI PENTRU PERSONAL DIDACTIC AUXILIAR, PERSONAL DE ÎNGRIJIRE ȘI DE PAZĂ Infecţia cu SARS-COV-2 se manifestă cu: febră, tuse seacă, fatigabilitate, respiraţie dificilă, iritaţie faringiană, cefalee, mialgii, frisoane, greață/vărsături, congestie nazală. Transmiterea se realizează prin contact direct cu bolnavii sau contaminarea cu secreţii respiratorii ale acestora cât şi prin contactul cu suprafeţele contaminate. Pot fi contagioase persoanele bolnave cu manifestări respiratorii dar şi persoanele în incubaţie, care încă nu prezintă simptome. Durata de contagiozitate este în medie de 12 zile iar rezistenţa virusului în mediu şi pe suprafeţele contaminate este de 5-9 zile. În cazul în care apar simptomele menţionate mai sus, anunţați telefonic medicul de familie sau medicul universităţii (
https://www.umfiasi.ro/ro/academic/Pagini/Servicii-medicale.aspx ). Nu vă deplasați la cabinetele medicale sau spital decât în situaţia în care manifestările bolii sunt importante ca intensitate.
RECOMANDĂRI CARE TREBUIE RESPECTATE !
- Protejaţi-vă şi evitaţi contactul direct cu persoane bolnave sau persoane care vin din zone de risc epidemiologic naţionale şi internaţionale, în limita obligaţiilor dvs. specifice profesionale!
- Respectaţi cu stricteţe recomandările autorităţilor naţionale şi locale şi aplicaţi toate măsurile recomandate la nivelul universităţii sau unităţilor în care lucraţi (spaţii de învăţământ, cămine, cantină, bibliotecă)!
- Respectaţi îndatoririle pe care le aveţi transmise de către Direcţia Administrativă prin obligaţia de a face igienizarea spaţiilor de care răspundeţi (ori de câte ori este nevoie dar nu mai puţin de 2 ori pe zi) folosind în mod corect materiale de curăţenie şi dezinfecţie. Înainte şi după efectuarea acestor activităţi, spălaţi-vă pe mâini!
- Nu vă deplasaţi frecvent în alte locuri decât zona postului dumneavoastră dacă acest lucru nu este impus de anumite solicitări speciale!
- Personalul de întreţinere sau pază din cămine se va achita în mod corespunzător de obligațiile de serviciu şi vor aplica reglementările de funcţionare curente, evitarea constituirii unor grupuri mari de studenţi sau a deplasărilor frecvente ale acestora în cadrul spaţiului de cazare între camere sau alte cămine. Se va limita vizitarea, fără un motiv precis, a studenţilor din cămine de către persoane din exterior care prezintă manifestări acute respiratorii (tuse, strănut etc). Trebuie menţinută o stare de calm, linişte şi politeţe în cazul în care trebuie să rezolvaţi aceste situaţii!
- Manifestaţi o atitudine de responsabilitate în situaţia în care prezentaţi simptome respiratorii sau aţi venit în contact, în familie sau în anturajul dvs, cu bolnavi care prezintă manifestări respiratorii sau au venit din zone cu risc epidemiologic (anumite localităţi din România, Italia, Spania etc) prin anunţarea şeful dvs. ierarhic şi respectaţi măsurile de declarare la medic şi chiar izolare/carantinare!
- Evitaţi zonele aglomerate unde sunteţi expuşi la contact direct şi/sau interacţiune cu un număr mare de persoane (adunări publice, zone de trafic intens, zone de recreere, mall-uri, localuri/restaurante etc)!
- Evitaţi gesturi ca: strângerea mâinilor, îmbrăţişări, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile!
- Evitaţi contactul cu suprafeţe care sunt atinse frecvent de alte persoane (balustrade, clanţe, mânere, butoane lift de acces). În cazul în care sunteţi nevoiţi să le atingeţi, protejaţi-vă folosind şerveţele de unică folosinţă!
- Păstraţi o distanţă semnificativă de minimum 1,5-2m faţă de celelalte persoane pe care le întâlniţi. În transporturile în comun nu staţi faţă în faţă cu alte persoane!
- După folosirea transportului în comun, asiguraţi-vă că v-aţi igienizat mâinile (spălare cu apă şi săpun/folosiţi soluţii dezinfectante alcoolice) înainte de a vă atinge faţa, nasul sau gura!
- Folosiţi pe cât posibil rute sau modalităţi alternative de transport (mersul pe jos, biciclete) pentru a evita zonele aglomerate! Folosiţi intervale orare cu nivel scăzut de trafic!
- Evitaţi deplasările în ţările care se confruntă cu un număr mare de cazuri!
- Limitaţi folosirea bancnotelor şi a monedelor, faceţi plăți cu cardul/telefonul/on-line!
- Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă personală recomandate de autorităţi pentru a vă proteja şi a proteja pe cei din anturaj!
- Folosiţi masca de protecţie numai dacă aveţi simptome pentru a-i proteja pe cei din jur. Masca de protecţie trebuie să acopere complet nasul şi gura persoanei care o poartă!
- Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun, minimum 20 de secunde după orice contact cu o suprafaţă potenţial contaminată. Folosiţi prosoape de hârtie pentru a vă şterge pe mâini!
- Nu vă atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate!
- Dacă strănutaţi sau tuşiţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu şerveţel de unică folosinţă pe care să-l aruncaţi imediat la coşul de gunoi!
- Dezinfectaţi frecvent cu soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau clor pentru suprafeţele cu care intraţi în contact!
- Aerisiţi de mai multe ori pe zi încăperile în care vă desfăşuraţi activităţile!
- Nu luaţi medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripţia medicului!
- Nu beţi lichide din aceeaşi sticlă/pahar cu alte persoane şi nu folosiţi aceleaşi tacâmuri!
- Nu intraţi în contact direct cu persoane aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome de boală!
- Manifestaţi o atitudine preventivă faţă de orice caz întrucât răspândirea virusului este posibilă şi din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice!
-
Dacă sunteţi în autoizolare la domiciliu, respectaţi cu stricteţe recomandările autorităţilor, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul de izolare pe perioada celor 14 zile, NU primiţi vizitatori, NU intraţi în contact apropiat cu eventuale persoane care vă furnizează alimente sau alte produse!
PROTEJAŢI-VĂ ŞI PROTEJAŢI ŞI PE CEI DIN JURUL DVS. ! [/accordion]
[accordion title="Recomand%C4%83rile%20Cabinetului%20Medical"]
IMPORTANT! Pentru orice informație medicală, studentul va evita deplasarea la
Cabinetul Medical Studențesc și va cere lămuriri telefonic!
Personalul Cabinetului Medical Studențesc din incinta Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași recomandă tuturor studenților Universității ca, în perioada 13 – 31 martie 2020, să evite adresarea directă (personală) la Cabinetul Medical Studențesc al UMF Iași.
Studenții care prezintă simptome acute respiratorii sau alte manifestări vor telefona la
Dr. Adriana Popescu – 0745 208 542 sau
Dr. Maria Florean Cristina – 0740 509 715 pentru a lua legătura cu medicii Cabinetului Studențesc și pentru a stabili conduita de urmat.
În cazul în care starea clinică a studentului este important modificată, se vor prezenta în regim de urgență la spitalele de profil.
Eliberarea documentelor medicale se va face după data de 31 martie 2020. Dacă situația epidemiologică o va impune, acest termen va fi prelungit.[/accordion]
[accordion title="Recomandare%20pentru%20studen%C8%9Bii%20interna%C8%9Bionali"]Grupului de Consultare și monitorizare a infecției cu noul coronavirus constituit la UMF Iași, reunit astăzi, 13 martie, în ședință de lucru, a făcut recomandarea ca studenții internaționali să evite deplasările în afara orașului, respectiv a țării, deoarece condițiile epidemiologice naționale și internaționale impun limitarea acestor deplasări. În plus, pregătirea individuală presupune accesarea continuă a platformei de e-learning a Universității.[/accordion]
[accordion title="Recommendation%20for%20international%20students"]March 13: The Consultation Group for the Monitoring infection with the new coronavirus made the recommendation that international students avoid trips outside the city, respectively the country, because the national and international epidemiological conditions impose limitation of these trips. In addition, the individual preparation implies the continuous access of the University's e-learning platform.[/accordion]
[accordion title="Recommandation%20aux%20%C3%A9tudiants%20internationaux"]Le groupe de consultation et de surveillance de l'infection par le nouveau coronavirus créé à l'UMF Iași, réuni aujourd'hui 13 mars en réunion de travail, a recommandé aux étudiants internationaux d'éviter les déplacements hors de la ville, respectivement du pays, car les conditions épidémiologiques nationales et internationales imposent limitation de ces déplacements. De plus, la préparation individuelle implique l'accès continu à la plateforme e-learning de l'Université.[/accordion]
[/accordions]